İlaçlarınızı alın

Bir hastaya ilaç veren doktor
Diyalize giren kişilerin, tedavilerine tamamlayıcı nitelikte ve hastalıklarının semptomlarını hafifletecek ilaçlara ihtiyacı vardır.

Diyaliz merkezinde:

Eritropoetin (EPO): Alyuvarların oluşumunu destekleyen bir hormondur ve kronik böbrek hastalığıyla ilişkili kansızlığı (anemi) tedavi etmek için verilir. Hemodiyalize giriyorsanız bu ilacı diyaliz merkezinde alırsınız, periton diyalizi (PD) ile tedavi ediliyorsanız ilacı evde kendiniz alabilirsiniz.

Demir: Aneminin tedavisinde yardımcı olur (alyuvarların azalması). Hemodiyalizde iseniz demiri diyaliz tedavisi sırasında alabilirsiniz. PD tedavisi alıyorsanız hapları evde almanız istenebilir.

D vitamini: Kronik böbrek hastalığının evresine bağlı olarak, böbrekler paratiroid hormonunun (kalsiyum ve fosforu düzenleyen bir hormon) üretimini kontrol eden bu maddeyi sentezleyemezler. D vitamini, hemodiyaliz tedavisi sırasında hem ağızdan hem de damar yoluyla verilebilir.

Evde

Fosfat Bağlayıcılar: Bunlar, vücudunuzda sıklıkla kaşıntı, kemik değişiklikleri, hem atardamar hem de toplardamarlarda kireçlenmeye neden olabilen kalsiyum ve fosfat seviyelerini kontrol etmeye yarayan tablet veya kapsüllerdir. Fosfat bağlayıcılar gıdalarınızdan aldığınız fosfatı azaltmaya yardımcı olur, dolayısıyla bunları kullanma talimatında anlatıldığı şekilde almak önem taşır.

Anti-hipertansifler: Bu ilaçlar, kan basıncınızı kontrol etmeye yarayan ilaçlardır. Hekiminizin belirttiği şekilde almanız önemlidir. Diyaliz tedavisinden önce almanız, tedavi sırasında baş dönmesi ve hatta bilinç kaybına yol açabilecek ani tansiyon düşüşlerine neden olabilir. Dolayısı ile diyaliz günü alınması önerilmez.

Diğer vitaminler: B vitamini veya folik asit. Böbrek yetmezliği olan hastalarda düzeyler daha düşük olduğundan veya diyaliz sırasında düşürüldüklerinden bazen bunları almanız gerekebilir. Her hastanın vitamine ihtiyacı olmayabileceğinden doktorunuz ile dışarıdan reçetesiz satılan vitaminleri almadan görüşmeniz gerekmektedir.

İlgili Konular

Periton diyalizinde, karın zarı diyalizer olarak kullanır.

Hemodiyaliz, hem evde hem de diyaliz merkezinde gerçekleştirilebilir.