NephroCare, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve mümkün olan en iyi hizmeti sunmak için bu web sitesinde çerezler kullanmaktadır. Web sitesini incelemeye devam ederek, çerezleri kullanmamıza izin vermiş olursunuz. Ayrıntılar için gizlilik politikamızı inceleyin.

Doğru Beslenme

Doğru Beslenme Kartları

Hafta sonları,

  • potasyum yönünden düşük olduğundan, bir fincan kahve yerine bir fincan çay içerim.
  • patates yerine pirinç ya da makarna tercih ederim.
  • sebze yemeği ve yalnızca küçük bir porsiyon salata yerim.
  • taze meyveler ve kompostoyu çok dikkatli tüketirim.
  • çorba ve soslu yemekler tercih etmemeye çalışırım.

Atıştırmak istediğimde,

  • salatalık ve havuç atıştırırım.
  • tuzsuz patlamış mısır ve tuzsuz krakerler tercih ederim.
  • hazır kurabiyeler yerine bir dilim ekmek tercih ederim.
  • canım tatlı çekerse ağzıma bir akide şekeri atarım.

Alışveriş yaparken,

  • ihtiyaç duyduğum her şeyi almak ve aşırıya kaçmamak için bir alışveriş listesi hazırlarım.
  • hazır/işlenmiş gıdalar yerine taze gıdalar alırım. Örneğin kavurma veya pastırma yerine, taze işlenmemiş et.
  • “E kodlarının”, okunuşu “fosfor” ve “potasyum” gibi olan maddelerden kaçınmak için paketlerdeki etiketleri okurum.

Yemek pişirirken,

  • olabildiğince taze malzemeler kullanarak pişiririm.
  • tuz kullanmayıp, taze bitki (maydanoz, fesleğen, reyhan, vb) ve baharatlar kullanırım.
  • tuz yerine geçen alternatiflerden ve düşük sodyumlu ürünlerden uzak dururum.
  • potasyum alımımı azaltmak için süt yerine 1/3 süt ve 2/3 su kullanırım.

Susadığımda,

  • küçük fincanlar ve küçük bardaklar kullanarak yavaş içerim.
  • ılık suyla ağzımı çalkalarım ya da gargara yaparım.
  • günde 4 kereye kadar ağzıma yarım dilim limon koyarım.
  • şekersiz sakız çiğnerim.
  • limon ya da ekşi meyve suyu damlalarıyla buz küpleri hazırlarım.

Eğer o günü evden dışarıda geçireceksem,

  • yeterli enerji alıp çıkmak için kahvaltımı evde yaparım.
  • yanıma sandviç gibi bir ara öğün alırım.
  • fosfor bağlayıcı gibi ilaçlarımı yanıma alırım.
  • diyetime uygun yemekler bulabileceğim bir lokanta seçerim.

Yemek yerken,

  • yeterli enerji aldığımdan emin olurum.
  • diyetim için uygun olmayan yemeklerden yalnızca çok az miktarda yerim.
  • yemeğime ilave tuz ve acı biber eklemem.
  • fosfor bağlayıcılarımı doktorumun belirttiği gibi alırım.

Sebzeleri ve patatesleri hazırlarken,

  • küp küp doğrayıp ılık suda 2 saat bekletirim ve pişirme sırasında suyu bir kez değiştiririm.
  • bekletme ve pişirme suyunu dökerim, sos ya da diğer yemekleri hazırlamak için kullanmam.
  • potasyumun suya geçmesini zorlaştırdığından, pişirme suyuna tuz koymam.

Diyaliz günümde:

  • üç ana öğün ve iki ara öğün aldığımdan emin olurum.
  • yanıma sandviç gibi bir atıştırmalık alırım.
  • atıştırmalığımı, tercihen diyalizin ilk saatinde yerim.
  • diyaliz sırasında en fazla bir bardak sıvı tüketirim.
  • fosfor ve potasyum alımımı izlerim; diyaliz günlerim istisna değildir!

Kilo almam gerekirse,

  • daha yağlı yemekleri tercih ederim.
  • yemeklerime ilave bir kaşık daha sıvı yağ eklerim.
  • kıymalı börek veya yumurtalı ekmek gibi enerji yönünden zengin atıştırmalıklar hazırlarım.
  • akşam yemeğinden sonra üçüncü ara öğünü eklerim.

İlgili Konular

Örnek Yemek Planı

Doğru Beslenilen Bir Gün– Örnek Yemek Planı ve Öneriler