Tarifleri

Malzemeler (4 Porsiyon)

  • 200 ml zeytinyağı
  • 2 patates (400 g)
  • 1 domates (300 g)
  • 2 yeşil biber (160 g)
  • 400 g sert kabuklu ekmek (klasik Türk ekmeği veya benzeri)
  • 600 ml düşük mineralli su
  • tat vermek için 1 tutam tuz

Beslenme değeri (porsiyon başı)

Kalori413 kcal
Yağ7 g
Sodyum649 mg
Karbonhidrat73 g
Protein12 g
Fosfor156 mg
Potasyum823 mg
Sıvı içeriği406 ml

Yapılışı

Ekmeği ufalayıp bir kasenin dibine yerleştirin. Patatesleri soyup, yaklaşık yarım santim kalınlıkta olacak şekilde doğrayın. Domatesleri iyice yıkayıp, küp şeklinde doğrayın. Biberleri yıkayıp, ufak şeritler halinde doğrayın. Yağı orta ateşteki bir sote tavasına koyup ısıtın ve sonra patatesleri ekleyin. Patatesleri altın sarısı ile kahverengi arası bir renk aldıklarında tavadan alın ve ayrı bir tabağa koyup bir kağıt havlu yardımıyla yağlarının emilmesini sağlayın. Biberleri aynı tavaya ve aynı yağın içine koyun. İyice piştiklerinde tavadan alıp patateslerle birlikte ayrı bir yere alın. Domatesleri aynı tava içerisinde aynı yağ ile biraz soteleyin. Birkaç dakika sonra domatesler kızardığında patatesler ile biberleri bunların üzerine ekleyin ve hepsini birlikte soteleyin. Ardından su ile bir tutam tuz ekleyin. Su kaynamaya başladığında 3 dakika kadar kısık ateşte kaynamasına izin verin. Bölünmüş ekmekler dipte olacak şekilde dört kase hazırlayın ve tavadakileri her bir kasedeki ekmeklerin üzerine dökün. Sıcak olarak servis edin.

Beslenme tavsiyeleri

Ekmekli Alora Çorbası sıcak çorbalar kategorisindedir, dolayısıyla sonbahar ve kış mevsimlerinde hazırlanması en iyisidir. İçindeki su miktarı fazla olduğu için bu çorba rezidüel diürezi fazla olan hastalar için özellikle tavsiye edilir. Artık idrar yapamayan hastalar için ise bu çorbayı tüketmek için en iyi zaman diyalizden hemen öncedir. Bu çorba birçok farklı gıda ile birlikte tüketilebilir, dolayısıyla birçok farklı damak tadına uygundur. Mevsimine göre çorba salatalık, soğan, portakal, turp, incir, üzüm, vb. ile birlikte yenilebilir, çorbanın yanında özellikle potasyum içeriği yüksek olan gıdalar seçmemeye dikkat edilmelidir. Aynı zamanda iki kere pişirme ve suda bekletme gibi potasyum içeriği azaltıp, bu yemeği daha sağlıklı hale getiren tekniklerin uygulanması da önerilir. Nişasta ve potasyumu gidermek için patatesler ve diğer sebzelerin soyulup doğrandıktan sonra suda bekletilmesi tavsiye edilebilecek yöntemlerden biridir. Bu işlemden sonra sebzelerin suyu süzülür ve geride kalan su atılır. Aynı sebepten dolayı normal ekmek aynı tür ekmeğin tuz içermeyen bir çeşidiyle de değiştirilebilir. Buna ek olarak, damak zevkinize uygun şekilde domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarabilirsiniz; bu da hazırlanan yemekteki potasyum miktarını azaltacaktır. Bu çorba, Akdeniz beslenme biçiminin kalp için sağlıklı olan malzemeleriyle dolu olup, vejetaryenler için uygundur. Ancak çölyak hastaları sert kabuklu ekmeği glütensiz ekmek ile değiştirmelidir. Çorbadan arta kalanlar, biraz yağ ve taze soğan ile birlikte bir nevi türlü yapmak için kullanılabilir.