Tarifleri
Malzemeler (4 Porsiyon)
- yaklaşık 1.2 kg'lık 1 adet kuzu budu
- 6 çorba kaşığı limon suyu
- 4 diş sarımsak
- 150 ml yoğurt (3,5 % yağ oranı)
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- biber
- kekik
- biberiye
Beslenme değeri (porsiyon başı)
Yapılışı
Kuzu budunu biber ve diğer baharatlarla çeşnilendirin. Sarımsakları dilimleyip, butun derisinin altına dizin. Eti serin bir yerde 2 saat dinlendirin. Fırını 240°C sıcaklıkta önceden ısıtın. Fırın kabını yağlayıp eti içine koyarak fırına sürün. Yağ kızdığında etin her yanını kızartın. 15 dakika sonra fırından alın ve hafif soğumasını sağlayın. Fırın sıcaklığını 180°C'ye getirin. Etin üstüne limon suyunun ve yoğurdun yarısını dökün. Eti tekrar fırına koyup 40 dakika pişirin ve 40 dakikanın tam ortasında eti çevirirken geriye kalan limon suyu ile yoğurdu ete dökün. Eti fırından alıp kabına yarım bardak ılık su dökün ve kapta bulunan et suyuyla karıştırın. Kuzu etini alüminyum folyo ile kaplayıp kesmeden önce 10 dakika bekletin.
Beslenme tavsiyeleri
Doğuya özgü leziz baharatları seviyorsanız bu tarife kişniş, kimyon veya köri ekleyebilirsiniz. Bu yemekte tuz miktarı az olup, protein boldur. Bu da kas kitlesini korumaya yardımcı olur. Bu tarif aynı zamanda tam bir fosfor kaynağıdır; fosfat bağlayıcı ilaçlarınızı almayı unutmayın! Buna ek olarak potasyum kaynağı da olduğu için bu yemeğin yanında patates tüketmemeye dikkat edin.