Beslenmenize çok dikkat edin.
Diyaliz merkezlerindeki Koronavirüs önleme tedbirleri nedeniyle tedavi rutininiz değişebilir. Bu nedenle diyetinizi disiplinle sürdürmeniz ve özellikle sıvı, potasyum ve fosfor alımınıza dikkat etmeniz artık çok önemlidir. Evde beslenmenizi yönetmeniz için bazı öneriler şunlardır.
Alışveriş rehberi
Mümkünse enfeksiyon riskini azaltmak için alışveriş yapmamalısınız. Ailenizden veya arkadaşlarınızdan destek isteyin veya eve teslimat hizmeti alın. Diyetinizi ihmal etmeyin ve doktorunuz veya diyetisyeniniz tarafından verilen önerileri takip edin. Bununla birlikte dikkate alınması gereken bazı noktalar vardır:
- Düzgün planlama yapın ve hiçbir şeyi unutmamak için bir alışveriş listesi hazırlayın
- 14 gün yetecek kadar tedariğiniz olduğundan emin olun
- Raf ömrü uzun veya konserve yiyecekler satın alın ancak işlenmiş yiyeceklerden kaçının
- Fosfor ve potasyum açısından zengin oldukları için fasulye veya bezelye gibi uzun süre dayanan gıdalar konusunda dikkatli olun, bunları ölçülü tüketin ve sonraki tedavi öncesinde uzun süre tüketmeyin
Yiyecek sipariş ettiğinizde yiyeceklerinizi getiren kişi ile doğrudan temastan kaçınmalısınız. Doğrudan temas ile selamlamadan kaçınarak uygun mesafeyi koruyun. Yiyecekleri aldıktan sonra ambalajından çıkarın ve ambalajları atın. Yemeğinize dokunmadan önce ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkamalısınız.
Alışveriş listeniz için öneriler
- Sebzeler: Hem çiğ hem de dondurulmuş olarak satın alın
- Karbonhidratlar: Pirinç, makarna, ekmek (dondurmak amaçlı) alışveriş listenizde eksik olmamalıdır
- Et ve balık: Taze et ve balık satın almayı seçerseniz bunun bir kısmını dondurun ve taze kısmını birkaç gün içinde tüketin
- Meyve: Meyve bozulabilir, taze (ve olgunlaşmamış) halde satın alın, muz veya kivi gibi yüksek potasyum konsantrasyonuna sahip meyvelerden kaçının, konserve meyve stoğu yapın (her zaman kendi suyunda olsun, şurup içinde olanlardan almayın)
- Yumurta: Mutfağınızdan eksik olmamalıdır, buzdolabınızda saklarsanız daha uzun süre dayanır
- Süt ürünleri: Uzun ömürlü süt satın alın. Süt ürünleri arasında en iyi seçenek kurutulmuş peynirdir
Yiyeceklerin hazırlanması
Yiyeceklerin, Koronavirüs bulaşma kaynağı olabileceğine dair bilimsel bir kanıt yoktur (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, EFSA). Yine her zaman olduğu gibi aynı böbrek dostu yiyecekleri satın alabilir ve tüketebilirsiniz.
- Bununla birlikte özellikle çiğ yiyeceklerle çalışırken katı hijyen önlemlerini uygulamanızı öneririz
- Yiyecek hazırlarken yiyeceklerinizi, ellerinizi, mutfak yüzeylerinizi ve bıçak ve kesme tahtası gibi malzemeleri sıcak su ve sabunla dikkatlice yıkayın
- Çiğ ve pişmiş gıdalar için ayrı bıçak ve kesme tahtası gibi farklı mutfak eşyaları kullanın
- Virüs ısıya duyarlı olduğu için yiyecekleri pişirmek veya ısıtmak ek güvenlik sağlayabilir
- Taze ve bozulabilir yiyecekleri daha uzun süre dayanması için buzdolabınızda saklayın
- Bazı yiyecekleri daha uzun süre korumak için dondurucunuzu düzenli kullanın
Buraya tıklayın yararlı bilgiler ve farklı tarifler için çevrimiçi NephroCare beslenme materyallerine bakmak için