Tarifleri

Malzemeler (4 Porsiyon)

  • 2 küçük boy soğan (60 g)
  • 2 diş sarımsak
  • 2-3 domates (200 g)
  • 2 küçük boy sarı kabak (200 g)
  • 2 küçük boy yeşil kabak (200 g)
  • 50 g çekirdeği çıkarılmış yeşil zeytin
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 100 ml sebze suyu
  • 2 dal biberiye
  • 4 dal kekik
  • tuz ve biber
  • 1/2 demet şeritlere bölünmüş fesleğen
  • süsleme için birkaç yaprak kenara ayırın

Beslenme değeri (porsiyon başı)

Kalori150 kcal
Yağ12 g
Sodyum127 mg
Karbonhidrat6 g
Protein4 g
Fosfor60 mg
Potasyum390 mg
Sıvı içeriği199 ml

Yapılışı

Soğanları soyup küp küp doğrayın. Sarımsak dişlerini soyup ince ince kıyın. Domatesleri yıkayıp temizleyin ve küp küp doğrayın. Kabakları yıkayıp 3 mm kalınlıkta dilimlere bölün. Zeytinleri dilimleyin. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Soğanları zeytinyağında şeffaflaşana dek soteleyin. Doğranmış domates ve sarımsak ile biberiye ve kekik dallarını ekleyip, kısa bir süre soteleyin. Sebze suyunu ekleyin. Kabak dilimleri ile zeytinleri de koyup 5 dakika ağır ağır pişirin. Biberiye ve kekik dallarını çıkarın. Fesleğeni ince şeritler halinde bölüp servis etmeden hemen önce karıştırın.
Gerek gördüğünüz takdirde tuz ve biber ekleyin. Akdeniz sebzeleri hem taze beyaz ekmekle, hem balık veya etle, hem de kuskus, pilav ya da makarna gibi yemeklerle birlikte servis edilebilir.

Beslenme tavsiyeleri

Sarımsak, kırmızı biber, körü tozu, zerdeçal, vb. baharatlar diğer malzemelerle birlikte wok tavada karıştırılarak kızartıldığında çok daha yoğun bir tada sahip olur. Pişirme işlemi özdeki yağları çıkarır, dolayısıyla ideal seviyede lezzet elde etmek için bu baharatların sadece kısa bir süre sotelenmesi ve ardından diğer malzemelerin eklenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ancak sebzelerin sotelenmesi bu duruma bir istisna teşkil eder. Patates ve sebzelerdeki potasyum miktarını azaltmak için dilimledikten sonra en az 2 saat suda bekletip (arada suyu değiştirmek idealdir) pişirebilirsiniz.