Tarifleri

Malzemeler (16 Porsiyon)

Pandispanya için:

  • 7 yumurta
  • 7 çorba kaşığı toz şeker
  • 7 çorba kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu

Dolgu kreması için:

  • 150 g ahududu reçeli (veya isteğe göre başka bir meyvenin reçeli de olabilir)
  • 100 pudra şekeri
  • 4 yumurta sarısı
  • 250 g margarin
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 100 g eritilmiş bitter çikolata
  • tercihe bağlı 1 kaşık rom
  • 50 g iri doğranmış ceviz
  • 50 g kuru üzüm

Beslenme değeri (porsiyon başı)

Kalori328 kcal
Yağ21 g
Sodyum178 mg
Karbonhidrat28 g
Protein6 g
Fosfor205 mg
Potasyum184 mg
Sıvı içeriği31 ml

Yapılışı

Yumurta sarılarını 4,5 kaşık şeker ile karışım beyazlaşıp kremamsı kıvama gelene dek çırpın. Bu işlem en yüksek hızda çalışan elektrikli bir mikser ile 3-4 dakika almaktadır.
Yumurta beyazlarını katı bir köpük haline gelinceye kadar çırpıp, çırpma bittikten sonra geriye kalan şekeri bunlara ekleyin. Çırpılmış yumurta beyazlarının üçte birini yumurta sarılarına ekleyin ancak karıştırmayın. 2,5 kaşık unu bunun üstüne ekleyin (topaklanmaya engel olmak için), ardından dikkatli bir şekilde karıştırın. Geriye kalan yumurta beyazlarını ve unu aynı yöntemle iki safha halinde ekleyin.
Büyük bir fırın tepsisini margarinle yağlayıp üstüne un serpin (veya pişirme kağıdı kullanın). Karışımı eşit şekilde tepsiye yayın. Önceden ısıtılmış bir fırında 180 derecede yaklaşık 20-30 dakika pişirin.
Keki fırından aldıktan sonra üstüne hafif un serpin, ardından ekmek tahtasına yerleştirip (varsa pişirme kağıdını çıkararak) rulo haline getirin. Kağıt veya kurulama beziyle sarıp kekin soğumasını bekleyin. Sonra dikkatlice ruloyu açın ve üstüne ince bir tabaka halinde reçel sürün.
Pudra şekerini yumurta sarılarına karıştırıp kremamsı bir hale gelene dek buharda pişirin ve soğumaya bırakın. Margarini önce kendi başına, sonra şekerli vanilin ile köpüklenene kadar çırpın. Önce erimiş çikolatayı azar azar akıtarak ekleyin, ardından soğumuş olan şekerli yumurta karışımını yine azar azar ekleyin ve karıştırın. Reçel, pandispanya üzerinde yeterli derecede katılaştığında kremanın üçte ikisini eşit bir şekilde yayın ve suda bekletip süzmüş olduğunuz iri doğranmış cevizleri ve kuru üzümleri üzerine serpin. Keki sıkıca rulo haline getirin ve kalan kremayla üzerini kaplayın. Bir çatal yardımıyla kek üzerinde bir desen çizin. Bu pasta isteğe bağlı olarak dilimlenmiş badem, kavrulmuş ceviz, fındık, rendelenmiş hindistan cevizi ve marzipandan (badem ezmesi) şekiller ile süslenebilir. Kolay dilimleyebilmek için servis etmeden önce buzdolabında bekletiniz.

Beslenme tavsiyeleri

Kabartma tozunu karbonat ile değiştirerek fosfor içeriğini azaltabilirsiniz.