Tarifleri

Malzemeler (6 Porsiyon)

  • 850 g una bulanmış patates
  • Tuz
  • 50 g yabani sarımsak
  • 100 ml süt
  • 75 g tereyağ
  • Biber
  • Muskat (Küçük hindistan cevizi)
  • 1 adet beyaz lahana (Yaklaşık 800 g)
  • 2 adet pırasa
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Biraz kimyon
  • Kıvamı için tereyağı
  • 3 adet yumurta
  • 125 ml sebze suyu
  • 250 ml çırpılmış krema
  • 1 yemek kaşığı acı hardal
  • 60 g ay çekirdeği
  • 60 g ekmek kırıntısı

Beslenme değeri (porsiyon başı)

Kalori497 kcal
Yağ31 g
Sodyum374 mg
Karbonhidrat40 g
Protein14 g
Fosfor277 mg
Potasyum1,030 mg
Sıvı içeriği285 ml

Yapılışı

1. Patatesleri soyun ve tuzlu suda 25-30 dakika kaynatın. Suyunu süzün, buharı gidene kadar bekleyin ve rendeyle ezin. Yabani sarımsağı temizleyin, küçük parçalar halinde doğrayın ve sütle birlikte güzel bir şekilde püre haline getirin. 15 gr tereyağını ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra tuz, biber ve muskatı ekleyin.

2. Bu sırada lahanayı temizleyip dörde bölün ve saplarını ayırın. Lahanaları 1 cm genişliğinde şeritler halinde dilimleyin. Pırasaları temizleyin ve yarım cm genişliğinde halka şeklinde doğrayın. 20 gr tereyağı ve zeytinyağını büyük bir kapta ısıtın. Lahana, pırasa ve kimyonu ekleyerek 3-4 dakika kadar karıştırıp soteleyin. Tuz ve biberi ekleyin. Biraz tereyağı ile birlikte hazırladığınız sebze harcına şekil verin ve eşit bir şekilde yayın.

3. Yumurta, sebze suyu, krema ve hardalı pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Lahananın üzerine dökün. Ezilmiş patatesleri uçsuz bir sıkma tormasına koyun, lahana karışımının üzerine kalın ve birbirine yakın şeritler halinde sıkın. Düzleştirene kadar tahta kaşıkla püreyi yayın, tahta kaşığın sapını birkaç kez batırın.

4. Ay çekirdeğini orta büyüklükte doğrayın. Bir tavada kalan tereyağını eritin. Doğranmış ayçekirdeğini ve ekmek kırıntılarını ekleyip, karıştırın. Güvecin üzerine eşit şekilde ekmek kırıntılarını yayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında en düşük seviyede 25-30 dakika kızarana kadar pişirin. İhtiyaç olursa üzerine alüminyum folyo ile kaplayıp 15 dakika bekletin. Nevale üzerinde güveci 5-7 dakika dinlenmeye alın ve daha sonra servis edin. 

 

Beslenme tavsiyeleri

İçerisindeki potasyumu azaltmak için patatesleri pişirmeden önce suda bekletin.