Tarifleri
Malzemeler (5 Porsiyon)
Tarçınlı parfe:
- 4 yumurta
- 1.5 çay kaşığı tarçın
- 150 g şeker
- 40 ml rom (isteğe bağlı)
- 500 ml krema (30 % yağ oranı)
Kavrulmuş mürdüm erikleri:
- 300 g taze mürdüm eriği
- 30 g şeker
- 1/2 paket şekerli vanilin
- 150 g tereyağı
- 60 ml su
- 50 ml elma suyu (veya su)
- 1 tutam tarçın
- 1 tutam zencefil
- yarım (20 ml) limon suyu
- Ufalanmış ekmek (koyulaştırmak için)
Beslenme değeri (porsiyon başı)
Yapılışı
Parfe:
Yumurtaları, tarçını ve şekeri krema haline gelene dek benmari usulü ılık su içinde çırpın. Romu ekleyip soğuyana dek karıştırın (tercihen buz üstünde). Kremayı koyulaşıp sertleşene kadar çırpın. Küçük tatlı kaselerini tarçınlı parfe karışımıyla doldurup, dondurun. Kaseleri dondurmadan önce streç filmle kaplamak, parfeyi daha sonra kaseden çıkarmada kolaylık sağlar.
Kavrulmuş Mürdüm Erikleri:
Mürdüm eriklerini soğuk suyla yıkayıp süzün ve ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Şekeri, şekerli vanilini ve tereyağını bir tavada eritip, şeker karamelize olmaya başlayıncaya dek karıştırın. Mürdüm eriklerini ekleyip 5 dakika kavurun, ardından elma suyunu koyup kaynatın. Karışımı ufalanmış ekmek kırıntılarıyla koyulaştırın ve soğumaya bırakın. Limon suyu ve zencefil ile tatlandırın.
Beslenme tavsiyeleri
Bu tarif aynı zamanda başka parfe türleri için de mükemmeldir. Çırpılmış yumurtalara tarçın yerine vanilya, meyve püresi veya reçel de koyabilirsiniz.